Kysymykseen; "Onko teidän putkiremonnti jo valmis?", on vähän hankala vastata. Tietysti lyhyesti voi vastata, että ei ole. Tarkempi selvittäminen vaatii perusteellisemman selittämisen. Talossa ei ole tällä hetkellä putkia lainkaan, suurin osa väliseinistä puuttuu, katot ja lattiat samoin. Ulkoseiniin on saatu laitettua puuta sen verran, ettei enää ole avonaisia reikiä ulos, mutta pinnat on raakalaudalla ilman eristeitä ja pintamateriaaleja. Puruja on paikoitellen saatu laitettua takaisin katolle. Yli vuoden on asuttu evakossa. Parin kuukauden kuivattamisjakson jälkeen on purettu joitain kuukausia ja kohta on vuoden verran rakennettukin, mutta valmistuminen ei ole lähelläkään.

HSY:n vesilasku ilahdutti. Vaikka  vettä viimevuoden tammikuussa lorottikin rakenteisiin lämminvesivaraajan verran, niin se, että vesi on vuoden verran ollut kokonaan suljettuna, on säästänyt vedenkulutusta. Saimme tasoituslaskussa yli 600 euron palautuksen.

Oletin, että sähkössä olisi tullut vastaavsti säästöä. Emmehän ole yli vuoteen asuneet talossa. Jääkaappi, pakastin, pesukone, astianpesukone, tietokoneet, stereot, tv yms. eivät ole olleet käytössä. Vain Jarin remontissa tarvitsema valaistus ja sähkölaitteet sekä lämmitys tietekin ovat kuluttaneet sähköä. Ilmeisesti hataroiden seinien takia lämmitys on mennyt pääosin harakoille, kun sähkön tasoituslasku oli 3200 euroa. Siis yli kolme tuhatta euroa maksettavaa vielä sen lisäksi, että olemme maksaneet vuodessa jo saman summan - itse asiassa vähän enemmänkin. Vaikka pakkasta on tänä vuonna riittänytkin ja sähkön hinta on noussut, niin silti kovalta tuntuu lämmityskustannukset. Kaakeliuuniakin on kuitenkin lähes päivittäin lämmitetty. Seitsemän tuhatta (7000 €) euroa vuodessa sähkölaskua.Ja lisäksi tietysti toinen sähkölasku väliaikaisessa vuokra-asunnossamme. Suolaista!

Toivottavasti tiivistetyt rakenteet, uusi ilmalämpöpumppu ja tarkkaavaisuus  sähkön käytössä saisi sähkölaskun kuriin jatkossa.